Kuchnia

Fish

Sandacz w papilotach pieczony z masłem ziołowym

Składniki
filet z sandacza (może być także pstrąg, jesiotr lub łosoś) - 700 g
masło - 50 g
koper włoski w ziarnach - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
cytryna - 1 sztuka
kapary - 1 łyżka
tymianek - cztery gałązki
białe wino - 100 ml
Sposób przygotowania
Filety z sandacza płuczemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Ziarna kopru ucieramy w moździerzu na puder. Dodajemy czosnek, skórkę otartą z cytryny i miękkie masło. Wszystko rozgniatamy tak, aby się dobrze połączyło. Dodajemy łyżkę posiekanych kaparów i ewentualnie doprawiamy solą. Przygotowujemy 4 arkusze papieru do pieczenia. Na każdym układamy porcję sandacza. Na rybę nakładamy łyżkę masła, 2 plasterki cytryny i gałązkę tymianku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i podlewamy białym winem. Z papieru zawijamy szczelnie zamknięte pakieciki. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Rybę podajemy z maślanymi kluseczkami gnocchi z szałwią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation