Kuchnia

KUCHNIA

pierniczki, święta, boże narodzenie, www.ilovebake.pl

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 3 blaszki pierniczków
350 g mąki
1 jajko
30 g masła
170 g cukru
150 g miodu
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka przyprawy do pierników

SKŁADNIKI NA LUKIER:

2 szklanki cukru pudru
4 łyżki gorącej wody
2 łyżeczki soku z cytryny

Mąkę przesiewamy przez sitko razem z sodą. W rondelku lub mikrofali podgrzewamy miód i wlewamy do mąki. Następnie dodajemy cukier, przyprawę, masło oraz jajko. Wszystko razem łączmy, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy na gr. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i pieczemy ok. 10-15 min. Zostawiamy do wystudzenia. Składniki na lukier mieszamy w miseczce, jeśli jest za gęsty można dodać więcej wody. Ciasteczka oblewamy lukrem i zostawiamy na kratce, aż całkowicie zastygnie. Najlepsze na 2-3 dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation