Kuchnia

Serniki, serniczki

Sernik z likierem irish cream

Składniki na formę o średnicy 24cm:

750g sera (najlepiej mascarpone, ale może być pół na pół twaróg* i mascarpone)
100g serka Philadelphia (może być również śmietankowy lub jogurtowy Almette lub Twój smak)
70 – 100g białej czekolady
Pól szklanki cukru pudru
Cukier waniliowy
6 jaj
100 – 150 ml likieru irish cream (Baileys lub inny podobny w smaku**)
Spód:

120g migdałów
1200g mąki (ok. szklanki)
70 – 100 brązowego cukru (lub zwykłego)
100g masła
1 łyżka wybranego likieru irish cream (lub łyżka mleka)
Polewa:

100g białej czekolady
Kilka łyżek likieru (do uzyskania właściwej konsystencji – u mnie ok. 3 – 4 łyżek)
Do dekoracji: słupki migdałów, płatki migdałów lub migdały zblanszowane.

*Najlepszy jest ser mascarpone lub taki otrzymany pod odsączeniu jogurtu naturalnego – przepis tu. Można również użyć ser twarogowy do serników, tłusty lub pół tłusty (zmielony trzykrotnie), najlepszy jest twaróg w wiaderku – President)

**W Lidlu jest likier który do złudzenia przypomina Baileys ale kosztuje znacznie mniej i świetnie sprawdza się w przypadku tego sernika.

Przygotowanie:

Spód:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Migdały uprażyć na suchej patelni. Połowę posiekać nożem, a drugą połowę zmielić na mąkę w blenderze lub malakserze
Mąkę połączyć z cukrem, dodać zmielone i posiekane migdały i dokładnie wszystko wymieszać. Sypkie składniki palcami rozetrzeć z masłem, dodać łyżkę likieru lub mleka i szybko zagnieść ciasto.
Przez dno tortownicy przełożyć kawałek papieru do pieczenia i zapiąć obręcz. Spód równomiernie wylepić ciastem. Nakłuć go widelcem i piec prze 10 – 12 minut w 180 stopniach.
Ser:

Wszystkie rodzaje sera połączyć s cukrem, cukrem waniliowym i zmiksować z jajkami. Dodawać po jednym jajku, a następne dopiero, gdy wcześniejsze zostanie rozprowadzone przez mikser.
Na koniec dodać posiekaną drobno białą czekoladę i likier orzechowy. Można opcjonalnie dosłodzić (ale wg mnie sernik przy tych proporcjach jest w sam raz).
Masę serową wylać na podpieczony i przestudzony spód, wyrównać powierzchnię i piec 15 minut w 180 stopniach (środkowa półka piekarnika ,grzanie góra-dół bez termo obiegu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 – 130 stopni i piec jeszcze 1h 30 minut – 1h 45 minut. Podczas pieczenia na dno piekarnika można postawić keksówkę z wrzącą wodą.
Sernik studzić stopniowo, najpierw delikatnie uchylić drzwiczki (ok. 3 – 4 minut), następnie otworzyć je całkowicie kolejne 3 minuty), po czym wyjąć z piekarnika.
Polewa:

Białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w garnuszku z grubym dnem razem z likierem. Gdy czekolada będzie już płynna ale nie lejąca polać nią równomiernie sernik, udekorować, słupkami, płatkami lub zblanszowanymi migdałami i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki – chociaż najlepiej na całą noc, smaki lepiej się połączą i sernik będzie miał lepszą konsystencję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation