Kuchnia

Pyszne obiady

Zrazy wieprzowe z grzybami leśnymi - Proste i Smaczne Przepisy

Składniki:
1 kg wieprzowiny (szynka, nieposzarpana łopatka)
300g grzybów
150g cebuli
100g marchwi
40ml oleju Kujawskiego ze smakiem z ziołami, czosnkowego
Gałązka świeżego rozmarynu
20g mąki
3-4 ziarna ziela angielskiego
Liść laurowy
2-3 ziarna jałowca
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Połowę cebuli i grzyby dowolnie pokroiłam. Garść grzybów odłożyłam do sosu.
Na łyżce oleju zeszkliłam cebulę, dodałam grzyby i całość podsmażyłam. Doprawiłam i odstawiłam, by lekko przestygło.
Mięso pokroiłam w plastry i rozbiłam dość cienko tłuczkiem.
Płaty mięsa oprószałam pieprzem, układałam grzyby i zwijałam w roladki. Spięłam szpilką. Można też związać bawełnianą nicią.
Zrazy obtoczyłam lekko w mące i obsmażyłam w garnku z dwoma łyżkami oleju czosnkowego do zrumienienia.
Mięso podlałam szklanką wody, dodałam przyprawy, resztę cebuli i grzybów oraz marchew i dusiłam na wolnym ogniu do miękkości. W razie potrzeby uzupełniałam płyn w garnku.
Przed końcem duszenia doprawiłam do smaku.
Porady:
By uniknąć porozrywania mięsa w trakcie rozbijania, umieść je pomiędzy warstwą folii spożywczej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation