Kuchnia

Kolory na talerzu

Burgery z łososia i czerwonej fasolki

w stylu meksykańskim, doprawione chilli, czosnkiem i wędzoną papryką. Z sałatką z awokado i marynowanymi papryczkami jalapenos.
Składniki, około 8 burgerów:
• 700 g łososia, oczyszczonego z ości i skóry
• 1 szklanka (250 ml) odsączonej czerwonej fasoli z puszki
• sól i pieprz
• 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (lub słodkiej)
• 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 2 łyżeczki drobno posiekanej chilli
• 1 łyżka posiekanej cebuli
Sałatka z awokado i papryczek jalapenos (3 - 4 porcje):
• 1 duże i dojrzałe awokado
• 2 łyżki soku z limonki
• 4 zielone marynowane papryczki jalapenos, odsączone z zalewy (np. La Costena)
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku


Przygotowanie:
Mięso łososia grubo zmielić lub posiekać, wymieszać z fasolą rozgniecioną widelcem (łososia i fasolę możemy też zmielić w maszynce do mięsa o dużych oczkach). Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, wymieszać ze szczypiorkiem.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chilli i cebulę. Smażyć przez kilka minut, mieszając co chwilkę, lekko rumieniąc składniki. Zdjąć z patelni i wymieszać z łososiem i fasolą. Uformować burgery i grillować na ruszcie lub patelni grillowej przez około 2 - 3 minuty z każdej strony (lub krócej, ważne jest to, aby nie przesuszyć łososia). Można też smażyć na patelni beztłuszczowej lub na oleju.
Podawać w grillowanej bułce lub zgodnie z upodobaniami (np. z ryżem) oraz z sałatką: awokado opłukać, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ, pokroić w kostkę i włożyć do miseczki. Posolić, skropić sokiem z limonki, dodać szczypiorek i posiekane papryczki jalapenos. Delikatnie wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation