Kuchnia

Sałatki i inne zdrowotności

Tajskie kotleciki


3/4 kg mielonego mięsa z indyka (najlepiej zmielonego własnoręcznie)
3 łyżki gotowego sosu słodkiego z chilli
2 dymki
1/2 cytryny
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
świeżo zmielony czarny pieprz
około 1 szklanki oleju do smażenia


Z cytryny zetrzyj skórkę na drobnej tarce, uważając, by nie ścierać białej warstwy. Dymkę razem ze szczypiorem pokrój na drobne kawałki.
Do mięsa dodaj sos chilli, sos sojowy, starką skórkę z cytryny, tartą bułkę, posiekaną dymkę, wyrób dokładnie na jednolitą masę.
Z masy formuj małe, płaskie kotleciki (podczas smażenia mocno się zmniejszą).
Smaż na dobrze (ale nie bardzo mocno) rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation