Kuchnia

Kolory na talerzu

Maślany kurczak

SKŁADNIKI (4 porcje):

1 kurczak, pół kostki masła,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
1 cytryna,
mały korzeń imbiru,
2 łyżeczki przyprawy garam masala,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 papryczka chili,
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego,
150 ml jogurtu naturalnego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
pół szklanki wody,
2 łyżki cukru,
2 łyżki soli,
sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

Kurczaka myjemy i na kilka godzin wkładamy do zimnej wody z dodatkiem soku z całej cytryny, 2 łyżek cukru i 2 łyżek soli.
Po namoczeniu, kurczaka obieramy ze skóry i dzielimy na kawałki.
Imbir i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę chili pozbawiamy nasion i też drobno siekamy.
Jogurt wlewamy do miseczki i dodajemy do niego imbir, czosnek, chili, przecier pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę.
Kurczaka zalewamy marynatą aby pokryła wszystkie kawałki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę na złoto.
Przekładamy kurczaka wraz z marynatą do cebuli i smażymy na małym ogniu pod przykryciem podlewając wodą w razie potrzeby.

Kurczak według tego przepisu kuchni indyjskiej jest soczysty, bardzo aromatyczny i pokryty gęstym, aksamitnym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation