Kuchnia

Musy

mus czekoladowo-kawowy

200 g czekolady deserowej
2 jajka
200 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru pudru
do dekoracji

wiśnie w syropie
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka lekko roztrzepujemy. ostudzoną czekoladę dodajemy łyżkami do żółtek ciągle ubijając trzepaczką. gdyby masa się zważyła, podgrzewamy ją na parze, aż ponownie stanie się gładka. odstawiamy do przestygnięcia.

następnie rozpuszczamy kawę w śmietanie kremówce i ubijamy mikserem. pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. wstawiamy do lodówki.

białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.

masę czekoladową dodajemy łyżkami do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy. na koniec ubite białko delikatnie łączymy z musem.

za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy do kokilek. podajemy na talerzu z wiśniami w słodkim syropie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation