Kuchnia

Serniki

sernik z polewą czekoladową

Składniki (forma 25 cm na 29 cm):
Ciasto

4 żółtka
2 łyżki śmietany
2 szklanki mąki
180 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
odrobina kakao


Wszystkie składniki (oprócz kakao) zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy delikatnie kakao.

Ser (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)

1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
6 jajek (żółtka i białka osobno)
1 budyń waniliowy
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie, porcjami dodajemy ser, po dodaniu każdej porcji miksując chwilkę. Gdy dodamy cały ser, dodajemy budyń. W osobnej miseczce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do sera delikatnie mieszając szpatułką.
Ser wylewamy na posmarowany kakao spód. Pieczemy ok. 60 minut w 160 stopniach. Studzimy całą noc w lekko uchylonym piekarniku.

Polewamy polewą zrobioną z czekolady i kremówki (1 tabliczka rozpuszczona z 1/4 szklanki kremówki na małym ogniu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation