Kuchnia

przepis na obiad

ZUPA KREM Z CUKINI
Składniki
cukinia - 700g
skórki cukinii - kilka sztuk
ziemniaki typu A lub AB - 3 sztuki
cebula - 1 duża
czosnek - 1 ząbek
olej rzepakowy - 5g
sól morska, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
zupa-krem-z-cukinii-1-blog
1. Na odrobinie oleju rzepakowego należy zeszklić posiekane: cebulę z jednym ząbkiem czosnku. Całość odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu i odkładamy do miseczki.
2. Do wody/wywaru wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 10 min.
3. Gdy lekko zmiękną dokładamy pokrojoną w kostkę cukinię i gotujemy 15-20 min, aż cukinia będzie miękka, lecz nie rozpadająca się.
4. Następnie dokładamy cebulę z czosnkiem i skórki cukinii (ilość wedle uznania, ja dałam 4 10centymetrowe kawałki obrane obieraczką) i gotujemy 10 min.
5. Na tym etapie próbujemy wywaru i przyprawiamy.
Po zdjęciu ognia blendujemy całość, jeszcze raz próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Podajemy od razu na gorąco.
Z podanych składników uzyskacie 8 porcji zupy, którą śmiało każdy się naje.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation