Kuchnia

Kolory na talerzu

Rillettes z łososia
Składniki, 5 porcji:

• 300 g filetu świeżego łososia
• 1 cytryna (4 łyżki soku i 1 łyżeczka startej skórki)
• 130 g łososia wędzonego (ja użyłam wędzonego na zimno)
• 1, 5 łyżki posiekanego koperku
• 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka miękkiego masła
• 3 łyżki gęstej śmietany 18%
• 1 łyżeczka musztardy
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatki: grzanki z bagietki, ogórki kiszone





Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Filet świeżego łososia umyć i osuszyć, ułożyć skórką do dołu na kawałku folii aluminiowej, skropić 2 łyżkami soku z cytryny, posypać solą oraz pieprzem, zawinąć luźno boki folii tworząc paczuszkę. Ułożyć ją na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 - 20 minut, aż mięso łososia będzie miękkie, upieczone i łatwo będzie dzieliło się na cząstki.
Łososia ostudzić i wybierając wszystkie ości odrywać po kawałeczku cząstki mięsa, następnie wkładać je do miski, skórkę z łososia wyrzucić. Większe kawałki pokroić na desce.
Łososia wędzonego drobniutko posiekać i przełożyć do miski z łososiem świeżym. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, posiekany koperek, szczypiorek, masło, śmietanę, musztardę. Delikatnie wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Schłodzić w lodówce (około 2 godziny), podawać z grzankami, ogórkiem kiszonym i kieliszkiem białego wina na przekąskę lub na szwedzki stół. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation