Kuchnia

Kulinaria

Bezy z Bakaliami i Kremem Kawowym

Składniki:
8 gniazdek bezowych o średnicy 8-10 cm
łyżka płatków migdałowych
łyżka orzechów włoskich
łyżka rodzynek
4 suszone śliwki
Na krem
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki spirytusu
1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (espresso) + odrobina do oprószenia
150 -200 g bardzo miękkiego masła (dałam 200)
Wykonanie
Żółtka wraz z cukrem utrzeć na biały puszysty krem. Dodać spirytus a następnie po łyżce dodawać bardzo miękkie masło. Gdy składniki ładnie się połączą wsypać kawę.
Przygotować bakalie: śliwki pokroić na mniejsze kawałki, rodzynki namoczyć, osuszyć, orzechy posiekać. Wymieszać z płatkami migdałowymi.
Na każdym gniazdku bezowym ułożyć łyżkę kremu na niej umieścić mieszankę bakali. Przykryć kolejną warstwą kremu. Oprószyć szczyptą kawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation