Kuchnia

Serniki,serniczki ....

Sernik rabarbarowy

Potrzebujesz

Spód
125 g mąki
4 łyżki cukru
125 g masła
garść orzechów laskowych


Rabarbar
300 g rabarbaru
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki


Sernik
500 g serka homogenizowanego, tłustego
4 łyżki cukru
2 jajka


Topping
250 ml śmietany 15%
2 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Orzechy drobno posiekać. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i masło. Zagnieść na ciasto, dodać orzechy oraz ponownie zagnieść na jednolitą masę. Okrągłą foremkę z obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boki wysmarować masłem i opruszyć mąką. Równomiernie wyłożyć ciasto.


Rabarbar umyć, odkroić końcówki oraz drobno pokroić. Wymieszać z cukrem i mąką oraz przełożyć na ciasto. Wsunąć do piekarnika na 15 minut.


W między czasie wymieszać serek z cukrem, następnie wmieszać jajka, jedno po drugim. Przelać na gorący rabarbar oraz ponownie włożyć do piekarnika na 35 minut.


Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wymieszać śmietanę z cukrem i ekstraktem oraz od razu przelać na jeszcze gorący sernik. Odstawić do schłodzenia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation