Kuchnia

Słodkości - przepisy

Tort truskawkowy i czwarte urodzinu bloga

Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na poncz:
1 szklanka wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru

Składniki na masę truskawkową:
1 opakowanie mrożonych truskawek (40dag)
250 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
100g cukru pudru

ok. 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
250 ml śmietany kremówki 30%
kilka świeżych truskawek

Na biszkopt całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę.
Ubijać nawet do 15 minut. Oba rodzaje mąki i proszek
przesiać przez sito. Dodawać delikatnie do masy.
Wlać do tortownicy o wymiarze 23-24 cm i piec ok. 50 minut .
Najpierw w 160 stopniach a gdy ciasto wyrośnie zwiększyć
do 180. Przygotować masę truskawkową.
Truskawki rozmrozić, odcisnąć z wody.
Następnie zmiksować. Żelatynę rozpuścić
w małej ilości wody (ok. 60 ml). Lekko ostudzić.
Dodać do puree z truskawek. Odstawić żeby
masa lekko stężała. Śmietanę kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Wymieszać z masą truskawkową.
Na poncz w gorącej wodzie rozpuścić cukier.
Ostudzić. Dodać sok wyciśnięty z cytryny.
Gdy biszkopt wystygnie przekroić go na trzy krążki.
Każdy nasączyć ponczem. Dżem włożyć do garnuszka
i podgrzać a następnie zmiksować za pomocą blendera.
Na pierwszym krążku rozsmarować połowę dżemu,
wyłożyć połowę masy truskawkowej, przykryć
kolejnym krążkiem, posmarować go resztą dżemu.
Nałożyć resztę masy truskawkowej. Przykryć ostatnim
krążkiem. Na wierzch ubić 250 ml kremówki.
Udekorować nią wierzch i boki.
Do dekoracji użyć też świeżych truskawek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation