Kuchnia

Słodkości - przepisy

Sernik z truskawkami i czekoladą na kakaowym spodzie z olejem rzepakowym
(przepis własny)

Składniki na tortownicę o śr. 24cm

Ciasto na spód
3 jajka
75g cukru pudru
65g mąki tortowej
20g kakao
50ml oleju rzepakowego

Masa serowa
700g serka śmietankowego w temp. pokojowej
200g truskawkowej czekolady do fontann
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
125ml zimnej wody

Galaretka truskawkowa
500g truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
250ml gorącej wody

Obłożenie
500g truskawek

Nasączenie
3 łyżki likieru cytrynowego
1 łyżka wody

Ciasto na spód
Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dosypując stopniowo cukier puder ubijałam do momentu gdy na pianie zaczęły zostawać wyraźne ślady. Wówczas dodałam żółtka i ucierałam chwilę na wolnych obrotach. Mąkę wymieszałam z kakao i przesiałam w dwóch porcjach do masy. Po każdym dodaniu dokładnie wymieszałam, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć delikatnej struktury biszkoptu. Na końcu olej rzepakowy i jeszcze raz wymieszałam.
Przelałam ciasto do tortownicy o śr. 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piekłam 15 minut. Wystudziłam w tortownicy. Zimny biszkopt wyjęłam z tortownicy, przełożyłam na deskę, zdjęłam papier i przycięłam do średnicy ok. 23cm

Masa serowa
Roztopiłam w kąpieli wodnej truskawkową czekoladę. Żelatynę zalałam zimną wodą i zostawiłam do napęcznienia, a następnie podgrzałam do rozpuszczenia (nie wolno jej zagotować).
Utarłam serek śmietankowy z cukrem pudrem i roztopioną czekoladą. Przestudzoną żelatynę wymieszałam najpierw z dwoma łyżkami masy serowej dla wyrównania temperatury, a następnie wlałam do pozostałej masy i całość dokładnie wymieszałam.

Galaretka truskawkowa
Galaretki zalałam 250ml gorącej wody. Dokładnie wymieszałam i zostawiłam do wystudzenia.
Umyłam truskawki i usunęłam szypułki. Pokroiłam na ćwiartki i zmiksowałam. Do musu wlałam tężejącą galaretkę i wymieszałam.

Obłożenie
Umyłam i odszypułkowałam truskawki. Najlepiej żeby były tej samej wielkości. Część przekroiłam na pół, a resztę pozostawiłam w całości.

Montaż
Wokół biszkoptu zapięłam obręcz do tortów. Musi ona mieć co najmniej osiem cm wysokości. Jeśli nie posiadacie takiej, trzeba sernik zrobić w tortownicy o większej średnicy. Biszkopt nasączyłam mieszaniną likieru i wody. Bok tortownicy obłożyłam połówkami truskawek w następujący sposób. Przeciętą powierzchnię truskawek smarowałam przestudzoną galaretką i przyklejałam do boku tortownicy, tak aby truskawki dotykały biszkoptu mając wierzchołek skierowany do góry. Resztę truskawek rozłożyłam na biszkopcie również układając je wierzchołkami do góry. Zalałam masą serową, kilka razy postukałam tortownicą o blat, aby masa serowa dobrze wypełniła przestrzenie między owocami i wstawiłam na godzinę do lodówki. Gdy masa serowa zastygła wylałam na nią galaretkę i ponownie wstawiłam do lodówki.
Gotowy sernik wyjęłam z lodówki. Ostrym nożem oddzieliłam sernik od ścianek tortownicy i delikatnie zdjęłam obręcz. Do czasu podania trzymałam w lodówce.

Życzę smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation