Kuchnia

Pyszne obiady

Soutzoukakia- greckie kiełbaski w sosie pomidorowym
Soutzoukakia przepis

Soutzoukakia, czyli greckie kiełbaski ze Smyrny to kolejny smaczny sposób na wykorzystanie mielonego mięsa. Małe "kiełbaski" z dodatkiem aromatycznego sosu pomidorowego smakują niezwykle ciekawie i bardzo przypadły do gustu Połówkowi, który uwielbia dodatek cynamonu do pomidorowych sosów. Tak przygotowane kiełbaski w sosie możecie podać z dodatkiem ugotowanego ryżu, ziemniaków lub dobrego pieczywa.

Kiełbaski wołowe w sosie pomidorowym

SOUTZOUKAKIA

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
pół kg mielonej wołowiny (możecie użyć także jagnięciny lub mięsa mieszanego)
1 czerstwa bułka lub 2 kromki czerstwego chleba
mleko do namoczenia bułki
1 jajko
1 łyżeczka kminu rzymskiego, zmielonego
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól i pieprz do smaku
sos: 1 mała cebula (posiekana w kostkę), 1/3 lampki białego wytrawnego wina, 1 puszka pomidorów bez skóry (posiekanych wraz z sokiem), 1 liść laurowy, szczypta cynamonu, sól, pieprz i cukier do smaku, około 1/3 szklanki wody lub lekkiego bulionu (może to być rosół, który został Wam z niedzielnego obiadu lub po prostu wywar drobiowy bądź warzywny)
Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, wsypujemy kmin, oregano, dodajemy posiekany czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy podłużne kiełbaski. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kiełbaski z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Kiedy kiełbaski się smażą, na drugiej patelni przygotowujemy sos. Na oleju podsmażamy cebulę, wlewamy wino, odparowujemy je w połowie. Kolejno dodajemy listek laurowy, pomidory (w sezonie letnim użyjcie świeżych pomidorów), szczyptę cynamonu, bulion. Przykrywamy i gotujemy, aż pomidory się rozpadną. Zdejmujemy pokrywkę, przyprawiamy sos solą i pieprzem. W razie potrzeby odparowujemy go. Kiełbaski przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Czas przygotowania: 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation