Kuchnia

sałatki

Pieczarkowa sałatka z jajkiem

Składniki:

500 g pieczarek
1 biała część pora
1/2 pęczka szczypiorku
1 puszka kukurydzy
4 jaja
5 ogórków konserwowych
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
2 łyżki majonezu light
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka musztardy

Pieczarki myję pod bieżącą wodą, oczyszczam, osuszam i kroję w kostkę.
Białą część porą kroję w półtalarki.

Na patelni roztapiam masło i duszę pieczarki, aż do odparowania wody.
Następnie dodaję por i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości, pozostawiam do ostygnięcia.

Kukurydzę przekładam na sito, płuczę zimną wodą i odcedzam.
Jaja gotuję na twardo, obieram i kroję w drobną kostkę.
Ogórka kroję w półtalarki, szczypiorek drobno siekam.

Wszystkie składniki mieszam w misce, dodaję jogurt naturalny, majonez i musztardę, doprawiam solą i pieprzem, ponownie mieszam i chłodzę na ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation