Kuchnia

słodkości

Mieszadełka herbaciane z pomarańczową nutką

Syrop i mieszadełka:

✔ 50g drobnego cukru
✔ sok z połowy pomarańczy
✔ laska cynamonu
✔ gwiazdka anyżu

✔ cukier kandyz do obtaczania

Cukier równomiernie rozsypujemy na dnie rondelka. Zalewamy sokiem, dodajemy cynamon i gwiazdkę anyżu. Gotujemy na średnim ogniu co jakiś czas ściągając syrop z brzegów garnka silikonową łopatką, by się nie przypalił. Kiedy mocno się spieni, ściągamy rondelek z ognia i po chwili sprawdzamy konsystencję – powinna być bardzo gęsta. Pod żadnym pozorem nie próbujemy rozgrzanego syropu, ani nie dotykamy go palcami. Jeśli nadal jest lejący, po opadnięciu piany znów podgrzewamy miksturę. Z gotowego syropu wyławiamy przyprawy – nie będzie go wiele, więc z nimi może być trochę niewygodnie nabierać płyn na patyczek czy łyżeczkę.

Drewniany patyczek zanurzamy w syropie (lub oblewamy z łyżeczki) do poziomu, do którego chcemy by sięgały kryształki kandyzu. Wkładamy do miseczki z cukrem, dociskamy drobinki by dobrze się przykleiły. Jeśli syrop na patyczku wystygnie a nadal będą widoczne wolne miejsca, można nałożyć na nie kroplę płynu i przykleić brakujące ziarenka. Kandyz najlepiej przyczepia się, kiedy syrop nie jest już bardzo lejący (tak gorący podtapia cukier), ale nie zaczyna jeszcze mocniej zastygać.

Stygnący syrop co jakiś czas podgrzewamy krótko na małym ogniu, pilnując by nie przypalał się na brzegach garnka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation