Kuchnia

Jadłabym...

Smalec wegetariański - niskokaloryczny

100g smalcu wierzowego ma 884kcal!!
100g smalcu wegetariańskiego ma 146kcal!!

Składniki:
• 250g ugotowanej białej fasoli
• 250g cebuli
• 30g suszonych śliwek
• 2 liście laurowe
• 1 ziele angielskie
• 1 jałowiec
• 1 goździk
• 1/2 łyżeczki majeranku
• 1 łyżka sosu sojowego
• 2 łyżki (18g) oleju słonecznikowego
• 1 ząbek czosnku nieobrany(do zaromatyzowania)
• 40-50 ml wody
• sól
• pieprz

Fasolę dzień wcześniej namoczyć. Następnego dnia gotować ok. 90 minut. Cebulę posiekać w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem, liśćmi laurowymi i ząbkiem czosnku. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota. W międzyczasie fasolę zmiksować razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i wodą. Śliwki pokroić na małe kawałki.
Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby nie zostały zmielone na gładką pastę - kawałki cebulki i śliwek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo na dobrym chlebie i z kiszonym ogórkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation