Kuchnia

.Wypieki

Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça

Pogaca ze szpinakiem, fetą i ziołami

na 14 szt.
wzorowałam się na tym przepisie
czas przygotowania: ok. 1,5 godz.

Składniki:
na ciasto:
7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
180 g jogurtu naturalnego
125 g masła, roztopionego i przestudzonego
125 ml oliwy
1 białko jaja (żółtka nie wyrzucać, wykorzystamy do smarowania bułeczek)
1/2 łyżeczka soli
500-600 g mąki (zależy od wilgotności), u mnie 400 g białej chlebowej i 100 g pełnoziarnistej
na nadzienie (mniej więcej):
80 g sera feta, pokruszonego
60 g szpinaku baby, drobno pokrojonego
30 g natki pietruszki, posiekanej
30 g natki kolendry, posiekanej
dodatkowo:
1 żółtko jajka + 1 łyżka wody
nasiona czarnuszki (sezamu, kminu rzymskiego, co tam chcecie)
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jogurt i drożdże. Dodaj rozpuszczone masło, oliwę, sól i białko jaja, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie wyrabiając ciasto (ja to robię łyżką), aż do uzyskania delikatnego, miękkiego ciasta. Pod koniec przełóż ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj dłonią. Ilość mąki będzie się różnić w zależności od jej wilgotności itd., ja zużyłam w sumie 500 g, choć w oryginalnym przepisie podano 600 g.
Podziel ciasto na 14 części. Wymieszaj w miseczce składniki nadzienia.
Weź kawałek ciasta i uformuj z niego kulę. Rozpłaszcz kulę palcami na placek, nałóż 1 łyżeczkę nadzienia i zlep brzegi ciasta, jakbyś lepił pierogi. Możesz zostawić bułeczki w takim kształcie (nazywanym półksiężycem), lub jak ja, mając bułeczkę ustawioną zlepieniem w dół, podwinąć pod spód rogi, uzyskując kształt "kartofelka":) Powtórz powyższe czynności z pozostałymi kawałkami ciasta.
Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmaruj bułeczki żółtkiem wymieszanym z wodą i posyp wybranymi ziarnami.
Wstaw pogaca do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz bułeczki aż się ze złocą (mi to zajęło ok. 30 minut). Odstaw do przestygnięcia. Można je jeść na ciepło i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation