Kuchnia

Desery

Przepis na ciasto jabłkowe z orzeszkami pinii

Składniki:

180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
3 duże jajka
150 g miękkiego masła
4 jabłka typu golden
120 g orzeszków pinii
1 cytryna bio
cukier puder
Jabłka umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Cytrynę sparz wrzącą wodą, a następnie otrzyj z niej skórkę.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Okrągłą foremkę z odpinanym dnem nasmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
Roztrzep jajka, a następnie zmiksuj je z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cynamon, a na końcu roztopione, wystudzone masło. Połącz masę ze skórką z cytryny oraz połową orzeszków pinii.
Do ciasta dodaj 3/4 jabłek, wymieszaj i wyłóż masę do foremki. Na wierzchu ułóż resztę jabłek i posyp pozostałymi orzeszkami.
Wstaw do piekarnika na około 1 godzinę. Jeśli po pewnym czasie wierzch ciasta zbytnio się przypiecze – przykryj folią aluminiową.
Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation