Kuchnia

Coś dla łasucha czyli słodkości

Rugelach - rogaliki ze śliwkami, whiskey i migdałami
składniki na ciasto (32 rogaliki):

230g masła, zimnego
230g sera twarogowego, mielonego (jak na serniki)
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
składniki na nadzienie:

1 szklanka śliwek, wędzonych
120ml whiskey (lub brandy)
120g cukru
60g mielonych migdałów
oraz:

60g mielonych migdałów
3 łyżeczki cukru
1/4-1/2 łyżeczki cynamonu
kremowa śmietanka lub 1 duże jajko
Masło pokroić w kostkę. W misce rozetrzeć z serem aż powstaną małe grudki (dłońmi lub mikserem z końcówką do ucierania na wolnych obrotach). Dodać przesianą mąkę z solą i zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Podzielić na dwie równe części, obie owinąć w folię spożywczą i schłodzić min. 4h.

Do słoiczka włożyć śliwki, zalać whiskey i odstawić na całą noc. Po tym czasie odsączyć śliwki, zmiksować je ręcznym blenderem na puree. Wymieszać z cukrem i mielonymi migdałami.
W osobnej małej miseczce wymieszać 3 łyżeczki cukru z cynamonem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy 30cm i grubości 3mm. Posmarować brzeg ciasta (ok. 2cm) kremową śmietanką lub roztrzepanym jajkiem. Rozsmarować równomiernie połowę nadzienia pozostawiając rant posmarowany śmietanką/jajkiem, posypać połową mielonych migdałów (30g). Ciasto podzielić na 16 równych trójkątów. Następnie każdy trójkąt ciasta rolować - od szerszej krawędzi do ostrego czubka. Gotowe układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta. Rogaliki posmarować śmietanką/jajkiem, posypać cukrowo-cynamonową mieszanką i schłodzić min. 2 godziny w lodówce aż będą zimne (schłodziłam całą noc).

Piec w 160st.C ok. 40 minut na złoto-brązowy kolor - tak podaje Martha Stewart. Tym sposobem moje rogaliki za szybko się rumieniły, a w środku były surowe. Za drugim razem piekłam inaczej - polecam więc piec 40-50 minut, ale początkowo z grzaniem góra-dół bez termoobiegu i ostatnie 10-15 minut z termoobiegiem. W połowie pieczenia blaszki zamienić miejscami i obrócić o 180st.

Rogaliki ostudzić na kuchennej kratce. Mogą być przechowywane w temp. pokojowej do 3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation