Kuchnia

KUCHNIA

Kurczak na sposób indyjski


Składniki (4 porcje)

400 g fileta z kurczaka
1 cm świeżego imbiru
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżeczki przyprawy garam masala
pół łyżeczki kurkumy
200 ml jogurtu greckiego
150 ml śmietanki 36%
3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
olej do smażenia
sól



Wykonanie

Oczyszczonego i pokrojonego w spore kawałki kurczaka nacieramy solą i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach, gdy mięso jest lekko przyrumienione z obu stron, dodajemy posiekaną cebulę i zmniejszamy ogień, tak aby cebula zeszkliła się. Następnie dodajemy posiekany czosnek i chwilę po tym wlewamy śmietankę i jogurt grecki. Gdy sos zacznie się gotować, ustawiamy minimalny ogień i dodajemy starty imbir, przyprawę garam masala oraz kurkumę. Dosypujemy posiekane orzechy i gotujemy około 10 minut. Na koniec danie posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Podajemy gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation