Kuchnia

mięsiwa

Schab suszony w piekarniku - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Wszyscy czytający nasz blog wiedzą, przygotowanie wędlin domowych to nie jest dla nas problem, to dla nas czysta przyjemność i wyzwanie. Staramy się za każdym razem aby wędlina domowa była pyszna w smaku. Tym razem zaopatrzyłam się w dwa chude, dosyć cienkie kawałki schabu po 1,5 kg każdy z myślą, że zrobię z niego schab dojrzewający, takie niebyt przerośnięte schaby najlepiej się do tego nadają. Ale nie mogłam go przygotować sposobem jak tutaj: schab suszony wieprzowy, ani wg przepisu na schab z pończochy, gdyż na ich przygotowanie miałam tylko 3 dni, gdyż potem z Piotrem jechaliśmy na kilka dni do Warszawy, a nie chciałam aby mięso się popsuło. Wymyśliłam więc sobie, że po zapeklowaniu będę suszyć intensywnie schab w piekarniku w niskiej temperaturze, a potem go powieszę na haku w kuchni, jak wrócimy to go rozkroję.
Schab suszony w piekarniku wyszedł idealny, przypomina smakiem i wyglądem polędwicę łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających jaki do tej pory zrobiłam.Tak przygotowana wędlina jest pyszna i zdrowa.

składniki:
2 x po 1,5 kg schabu wieprzowego
2 łyżki soli,
2 łyżki soli peklowej,
2 łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą,
1 łyżka czosnku suszonego
4 łyżki cukru,
1 łyżka wędzonej papryki, sól czosnkowa w młynku, sól z pieprzem w młynku
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki w miseczce i nacieramy przyprawami 2 kawałki schabu po 1,5 kg. Przyprawy sypiemy też na dno blaszki i układamy w niej oba kawałki schabu. Blaszkę ze schabem wstawiamy do lodówki na 3 dni, każdego dnia obracamy schaby 2 razy dziennie, za każdym razem jak się obróci każdy kawałek schabu, posypujemy go delikatnie solą czosnkową i pieprzem z solą w młynku i tak przez 3 dni. 3 dnia wyjmujemy schaby i układamy je na ruszcie piekarnika nagrzanego do 80 stopni C, pod spód układamy pustą blaszkę, aby mógł na nią odciekać płyn. Suszymy schab ok. 1 godz., po tym czasie zmniejszamy temp. do 50 stopni, włączyć termo obieg i suszymy kolejne 4 godziny (można dłużej). Suszenie odbywa się przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Obsuszony schab owiązujemy sznurkiem do wędlin i wieszamy go na kilka dni w przewiewnym miejscy, potem możemy schab włożyć do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation