Kuchnia

rybka

Lwowska sałatka śledziowa - Przepisy - Magda Gessler - Smaki Życia
buraki 10 małych
ziemniaki sałatkowe 5
seler 1 duży
jabłka (szara reneta lub inne kwaskowate) 6
filety śledziowe marynowane, wymoczone 6
cebula 1-2
ogórki kiszone 7-8
marynowane podgrzybki mały słoiczek
kapary mały słoiczek
marynowane śliwki mały słoiczek
fasola biała ugotowana szklanka
olej słonecznikowy 2 łyżki
Sos:
śmietana świeża tłusta 1 litr
musztarda rosyjska 1 słoiczek
sól i cukier do smaku

Ugotować w łupinach buraki, ziemniaki, seler. Obrać, pokroić w kostkę (ok. 2 cm). Jabłka i ogórki również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paski. Osączyć grzyby, kapary i śliwki. Śliwki pokroić. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki, buraki dodając na końcu. Skropić olejem, przykryć, wstawić na noc do lodówki. Wymieszać śmietanę z musztardą i doprawić tak, aby sos miał słodko-kwaśny smak. Sałatkę polać sosem przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation