Kuchnia

Wypieki

Appelbeignets czyli holenderskie jabłka w cieście.
Przydadzą się 3 duże jabłka
i ciasto, które zrobiłam ze 150g mąki pszennej, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypty soli, 150ml mleka i jednego jajka. Wszystko razem zmiksowałam i ciasto gotowe.
Do polania gotowych jabłek fajnie pasuje gorzka czekolada z dodatkami. Ja użyłam takiej z pomarańczą. Czekoladę stopiłam w rondelku, a wszystko z dodatkiem szczypty cynamonu.
Jabłka obrałam i pokroiłam na w grube plastry, a środki wycięłam kieliszkiem.
Kiedy wszystko miałam już gotowe, nagrzałam w rondelku olej i po kolei, zanurzając w cieście każdy jabłkowy krążek, wrzucałam go na gorący tłuszcz. Jabłka smażą się szybko na piekny złotobrązowy kolor. Po usmażeniu trzeba im dać chwilę na papierowej serwetce.
a potem można już szaleć z dodatkami: czekoladą, cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem.. czym tylko chcecie.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation