Kuchnia

Tarty, quiche, paje

Tarta z cukinią, kurczakiem i mozzarellą
Spód:

250 gramów mąki
125 gramów zimnego masła
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Wypełnienie:

250 gramów piersi z kurczaka
1 mała cukinia
2 opakowania mozzarelli
zioła
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku





Przygotowanie:

Składniki na spód tarty zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy ją na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie tarty.

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na patelni z
preferowanymi przyprawami. Cukinię kroimy na małe kawałki, skrapiamy oliwą z oliwą i nacieramy przeciśniętym czosnkiem.Tak przygotowane warzywo obsmażamy, grillujemy lub zapiekamy w pierniku.

Schłodzonym ciastem wykładamy formę tarty i zapiekamy je 15 minut w temperaturze 180 stopni. Dodajemy wypełnienie, na wierzchu którego układamy pokrojoną mozzarellę i posypujemy ziołami. Całość zapiekamy kolejne 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation