Kuchnia

Słodkości - przepisy

Czekoladowy tort z kremem wiśniowo-czekoladowym

Składniki (kakaowy biszkopt):

- 6 jaj

- 150 g cukru pudru

- 100 g mąki pszennej

- 80 g mąki ziemniaczanej

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki kakao

Oddziel żółtka od białek, a białka zmiksuj na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli.
Ubijając białka wsyp cukier puder i ubij aż do powstania gęstej, błyszczącej piany.
Dodaj żółtka i wymieszaj.
Dodaj obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wlej do formy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.


Składniki: (krem wiśniowy)

- 400 g śmietanki kremówki 36%

- 300 g białej czekolady

- 50 g gorzkiej czekolady

- 50 g wiśni kandyzowanych

Zmiksuj kremówkę na sztywno.
Rozpuść czekoladę i delikatnie wymieszaj z kremówką.
Gorzką czekoladę posiekaj i zmieszaj z kremem.
Do masy wmieszaj wiśnie.
Wstaw krem do lodówki, aby stwardniał.


Wykończenie:

- 50 g wiśni kandyzowanych

- 100 g czekolady gorzkiej

- 100 g dżemu wiśniowego

Biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części. Każdą możesz nasączyć odrobiną wody.
Posmaruj każdy z blatów dżemem i przełóż kremem.
Polej tort rozpuszczoną czekoladą i połóż na wierzchu wiśnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation