Kuchnia

Na słono: pierogi, knedle, krokiety, kartacze & pyzy

Krokiety nalesnikowe ze szpinakiem

Składniki:


· 20 dkg maki,
· szklanka mleka,
· sol,
· jajko,
· tluszcz (slonina)
Nadzienie:
· 1,5 kg szpinaku,
· lyzka masla,
· 1,5 lyzki maki,
· 3 lyzki mleka,
· 2 czerstwe bulki,
· 2 lyzki tartej bulki,
· 2 jajka,
· sol, pieprz,
· czosnek,
· tluszcz do smazenia
Sposób przyrządzenia:
Z podanych skladnikow usmazyc nalesniki, pozostawiajac troche ciasta. Bulki namoczyc, odcisnac. Oczyszczony szpinak krotko obgotowac, odcisnac, drobno posiekac odrzucajac ogonki, dodac rozdrobnione bulki, przyprawy i jajka, wymieszac, doprawic. Nalesniki ulozyc rzedem na zakladke i w miejscu zlaczen smarowac plynnym ciastem w celu zlepienia. Na otrzymanym "prostokacie" rozmarowac nadzienie, zwinac w rulon i pociac na kawalki ok. 10 cm. Krokiety maczac w pozostalym ciescie nalesnikowym i panierowac w tartej bulce. Smazyc na tluszczu na rumiano, podawać z surówkami i ziemniakami puree. Anerite.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation