Kuchnia

Małe co nie co!

Sernik tiramisu.

Składniki:
Mieszanka kawowa:
1/2 szklanki świeżo zaparzonej, mocnej kawy
2 łyżki likieru kawowego (u mnie Tia Maria)
2 łyżki cukru
podłużne biszkopty lady fingers (zużyłam opakowanie o wadze 140g, około 24 sztuki)

Masa serowa:
500g twarogu trzykrotnie zmielonego
100g serka kremowego typu philadelphia (można dać twaróg)
2 duże jajka
2/3 szklanki kremówki 36%
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżka kawy w proszku rozpuszczonej w łyżce wrzątku
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Masa mascarpone:
250g serka mascarpone
1 łyżka ekstraktu z wanilii
500ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
2 – 3 łyżki cukru pudru (do smaku)

Dodatkowo:
kakao do posypania (około 3 – 4 łyżki)

Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 20cm wysmaruj masłem.

Wymieszaj kawę z likierem i cukrem w małym rondelku, zagotuj i pozwól wrzeć przez około 3 minuty, aż część płynu odparuje. W tak przygotowanej mieszance zanurzaj na chwilę biszkopty, uważając, by się nie rozpuściły i układaj je ciasno na dnie formy. W razie potrzeby połam je na kawałki, by zapełnić luki. Powinno Ci wystarczyć około 12 biszkoptów, resztę płynu i ciastek pozostaw na później.

Formę owiń szczelnie z zewnątrz folią aluminiową, odłóż na bok i zajmij się przygotowaniem masy serowej.

Kawę rozpuszczoną we wrzątku przestudź i wymieszaj z zimną kremówką. Odstaw na bok.

W misie miksera zmiksuj około 200g twarogu z 1/3 szklanki cukru, aż będzie puszysty i gładki. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj raz jeszcze do całkowitego połączenia. Stopniowo dodawaj pozostały twaróg oraz serek kremowy, ucierając na niskich obrotach, by nie napowietrzyć zbytnio masy.

Pojedynczo dodawaj do masy serowej jajka, ucierając dokładnie po każdym. Wmieszaj resztę cukru oraz wanilię.

Na koniec wlej do misy mieszankę kremówki z kawą i miksuj przez chwilę, aż wszystko się połączy.

Masę przelej do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj lekko. Tortownicę wstaw do większej, głębokiej formy i wlej do środka wrzątek tak, by woda sięgała mniej więcej połowy wysokości formy z sernikiem*. Tak przygotowane wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty na wierzchu, ale środek wciąż będzie nieco chybotliwy.

Upieczony sernik wyjmij z formy z wodą i odstaw do całkowitego wystudzenia. Na wystudzonym serniku ułóż kolejną warstwę biszkoptów nasączonych pozostałą mieszanką kawową, owiń go szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie przygotuj masę mascarpone. Serek wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Kremówkę ubij z cukrem pudrem niemal na sztywno, o czym dodaj do niej mascarpone z wanilią i zmiksuj krótko, aż całość dobrze się połączy. Około 2/3 masy wyłóż na wierzch sernika i wyrównaj. Resztą posmaruj boki, pozostawiając trochę na udekorowanie wierzchu (opcjonalnie). Posyp sernik kakao i zrób szprycą dekoracje.

Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation