Kuchnia

PRZEKĄSKI, PRZYSTAWKI, KORECZKI

Podpłomyki na zakwasie


Składniki

120 g aktywnego zakwasu żytniego
400 g mąki pszennej typ 550
1,5 łyżeczki soli
260 ml letniej wody

Przepis

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i aktywny zakwas. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy 5 minut. Elastyczne, ale przy tym odrobinę lepkie ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 porcji. Podsypujemy je delikatnie mąką i cienko wałkujemy na placek o średnicy mniejszej niż patelnia.
Rozgrzewamy patelnię i skrapiamy ją kilkoma kroplami oliwy. Wrzucamy pierwszy podpłomyk i smażymy go po ok. 4 minuty z jednej strony i 4 minuty z drugiej strony. Czynność powtarzamy.
Placki podajemy z ulubionymi dodatkami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation