Ogród

PYSZNIE

To przepis dla osób lubiących wątróbkę. Jeżeli znudziła Wam się jej klasyczna wersja to spróbujcie takich placuszków. Dobrze doprawione, z wyraźną nutą majeranku świetnie komponowały się z ostrym sosem chrzanowym. Podałam je tylko z sałatką z pomidorów ale można także z ziemniakami. Szybki i tani sposób na obiad lub kolację.

Składniki:

500 g wątróbki drobiowej
1 cebula
2 jajka
100 ml mleka
4 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
olej do smażenia
na sos chrzanowy:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
2 łyżeczki chrzanu
szczypiorek

Wątróbkę oczyścić z błonek i drobno pokroić, posolić. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na oleju. Pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Mleko i jajka zmiksować. Dodać mąkę, pieprz, majeranek i papryki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki ale nie kluskowate. Wrzucić do niego wątróbkę i cebulę, wymieszać. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej i smażyć powoli, żeby wątróbka w środku nie była surowa. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Placuszki podawać na ciepło z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation