Kuchnia

kuchnia

skoraq cooks: Zakwas buraczany na barszcz czerwony / Sour pickled beet juice for borscht

Składniki scroll down for English
Przepis Lemnis i Vitry
ok. 1,5 - 2 kg buraków
gorąca, ale nie wrząca woda
2 kromki chleba żytniego, razowego na zakwasie
2-3 ząbki czosnku
4 listki laurowe
Megaduży, wyparzony słój (ja użyłam 3L) lub kamionkowe naczynie
kawałek czystej gazy lub ściereczka kuchenna
sznurek

1. Buraki dobrze wyszoruj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
2. Ułóż buraki w przygotowanym słoju lub naczyniu
3. Na wierzchu umieść czosnek, listki bobkowe oraz 2 kromki chleba
4. Zalej wszystko gorącą wodą, tak, żeby wszystko, łącznie z chlebem było zanurzone w wodzie
5. Przykryj gazą lub ściereczką i obwiąż sznurkiem
6. Odstaw w ciepłe miejsce na 5-6 dni
7. Po leżakowaniu w ciepłym miejscu przez kilka dni zlej zakwas znad buraków i trzymaj w lodówce i używaj do przygotowania barszczu (przepis już za kilka dni). Buraki zachowaj, gdyż przydadzą się do jednego z kolejnych przepisów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation