Kuchnia

kuchnia

SERNIK Z MORELAMI I KRUSZONKA.

Ciasto:

150 g twarogu

6 łyżek mleka

6 łyżek oleju

1 jajo

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki mielonych migdałów

1 opakowanie cukru wanilinowego

szczypta soli

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

300 g mąki

1/2 słoiczka konfitury morelowej

Masa serowa:

300 g twarogu lub twarożku śmietankowego

200 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%

3 jaja

2 łyżki mąki

1 łyżka ekstraktu waniliowego

morele z puszki, kompotu lub świeże w sezonie

Kruszonka:

250 g mąki

250 g cukru

200 g masła

1 łyżka kakao

1 łyżka amaretto (dałam cukier migdałowy i kapkę aromatu migdałowego)



Zaczynamy od ciasta: twaróg ucieramy, a następnie dodajemy po kolei wszystkie składniki, (oprócz konfitury morelowej). Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodajemy na końcu i po jej dodaniu zagniatamy ciasto. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką, lub po prostu wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy nią ciasto, formując niewysoki brzeg. Nakłuwamy. Podpiekamy w 200 stopniach około 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy (w przypadku śmietankowego nie ma tej potrzeby) i ucieramy z resztą składników. Smarujemy ciasto konfiturą. Na nią wykładamy masę serową.

Morele przekrajamy na połówki i układamy na masie serowej wypukłą stroną do góry. Świeże morele oczywiście wcześniej sparzamy i obieramy ze skórki.

I kruszonka: masło topimy. Mąkę i cukier mieszamy. Dodajemy do nich gorące masło oraz amaretto i szybko mieszamy do czasu powstania kruszonki. Do połowy dodajemy kakao. Na naszym cieście układamy paski z obu kruszonek.

Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Zostawiamy do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation