Kuchnia

Zdrowo-witaminowo! :)

BANANY
Dobry sposób na uzupełnienie energii po wysiłku fizycznym. Banany mają bowiem sporą ilość łatwo przyswajalnej fruktozy – po ich spożyciu dostajemy szybki zastrzyk cukru do krwi. To z kolei skutkuje zwiększoną produkcją insuliny, która zbija cukier i sprawia, że... ponownie stajemy się głodni i chętnie sięgamy po kolejnego banana lub inną słodką przekąskę.
Zaspokajanie apetytu za pomocą monosacharydów, np. fruktozy, niekoniecznie służy nam zimą, gdy większość z nas zażywa mniej ruchu i mniej efektywnie spala kalorie. W rezultacie po tego typu posiłkach możemy spodziewać się przyrostu tkanki tłuszczowej.
Jednak nie tylko dlatego bananów lepiej unikać o tej porze roku. Podobnie jak cytrusy czy kiwi, owoce bananowca mają działanie wychładzające. Zawierają one spore ilości potasu, który ma wpływ na termoregulację organizmu. Gdy równowaga sodowo-potasowa zostaje zaburzona na korzyść tego drugiego pierwiastka, otwierają się pory skóry, zwiększa się potliwość i organizm zaczyna wypromieniowywać ciepło.
Warto też mieć świadomość, że banany znajdujące się na półkach naszych sklepów żółty kolor zawdzięczają nie słońcu, a etylenowi – związkowi, który pomaga im dojrzeć po drodze z Ameryki Południowej na europejskie rynki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation