Kuchnia

Małe co nie co!

Bananowe ciasto z nutellą i meksykański prolog.

Szyfonowy biszkopt bananowy z nutellą (forma 21 cm*)

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 duże bardzo dojrzałe banany
3 żółtka
5 białek
nutella

Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę cukru, sól i sodę i dobrze zamieszaj. W oddzielnej misce zmiksuj na gładką masę żółtka, rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy i banany. Zrób wgłębienie w mące i wlej w nie miskturę bananowo – jajeczną. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. W naczyniu obok ubij na sztywno białka z pozostałym cukrem. Dodaj je do masy i delikatnie połącz za pomocą łyżki.

Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok 50 minut w 180 stopniach. Środek upieczonego ciasta powinien być sprężysty, patyczek wetknięty w ciasto powinien wyjść z niego suchy. Po upieczeniu dokładnie wystudź ciasto, a następnie okrój nożykiem i wyjmij z formy.

Przekrój wzdłuż na pół i posmaruj warstwą nutelli. Jeżeli zdecydowałeś upiec ciasto w większej formie, posmaruj je nutellą po wierzchu.

Smacznego!

* ciasto można upiec w większej formie, wtedy wyjdzie nieco niższe, powinno być gotowe w 45 minut. Przepis powstał na bazie receptury na biszkopt szyfonowy pochodzący z książki Tartine.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation