Kuchnia

słodkości

Sos karmelowy
Składniki na 200 ml sosu:



* 110 g cukru

* 50 g masła

* 180 ml kremówki (90+90)



Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu aż całkowicie się rozpuści. Następnie, cały czas mieszając gotujemy go do chwili, aż zmieni kolor na bursztynowy (u mnie trwało to nie dłużej niż minutę). Wówczas zmniejszamy gaz na minimum i do cukru dodajemy drobno pokrojone masło. Energicznie mieszamy trzepaczką do chwili, aż się rozpuści. Jak tylko masło połączy się z cukrem, wlewamy połowę śmietanki i ponownie energicznie mieszamy do czasu aż sos będzie gładki. Kiedy sos zacznie powiększać objętość, zdejmujemy go z ognia i przelewamy do miseczki. Do gorącego sosy wlewamy cienkim strumieniem pozostałą śmietankę, cały czas mieszając (na tym etapie wystarczy go mieszać łyżką).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation