Kuchnia

*** croissanty i ...

ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
2 jajka
1/3 kostki masła
ok 3/4 szkl mleka
3 łyżki cukru
130g białego sera
1/2 łyżeczki soli
25g drożdży

nadzienie:
ok 400g jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotować nadzienie: wymieszać jagody z cukrem i mąką.

do miski wsypujemy mąkę, robimy "dołek" wkruszamy drożdże, łyżeczkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser i resztę mleka. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto; w razie potrzeby można dosypać więcej mąki bo widzę w komentarzach że dodajecie, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą cześć rozpłaszczamy nakładamy hojnie nadzienia i zlepiamy. układamy na blasze wyłożonej papierem złączeniem w dół; odstawiamy przykryte ściereczką na ok 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170st. Przed włożeniem do piekarnika należy posmarować jagodzianki mlekiem. Pieczemy ok 20-25 min w 170st.
Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną lukrujemy lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation