Kuchnia

*** croissanty i ...

Kluski na parze wg przepisu z 1910r. | PrzepisyTradycyjne.pl
Kluski na parze
Składniki

Mrożone jagody i łyżka kwaśnej śmietany
15 g drożdży
1 łyżka cukru
30 g roztopionego masła
125 ml mleka
2 szt jajek
350 g mąki pszennej typ 450

Przygotowanie

Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku. Dodaję pół łyżeczki cukru i lekko mieszam. Odstawiam rozczyn na ok. 10 minut.
Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa.Do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło.Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Zostawiam je pod przykryciem i w ciepłym miejscu. (Swoją drogą babcia pokazała mi fajny sposób: trzeba nagrzać w garnku trochę wody i przykryć go pokrywką "do góry nogami". Na tak ułożonej pokrywce możemy ustawić miskę z naszym ciastem, które będzie ładnie rosło :) )
Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni.Wyrabiam, żeby było elastyczne i miękkie (ok. 15 minut). Dzielę ciasto na mniejsze kulki, każda ma ok. 60 gramów. Formuję zgrabne "pączki" i układam je na przyprószonej mąką desce, pod przykryciem na ok. 20 minut aby ładnie podrosły.
W dużym garnku z szerokim dnem podgrzewam wodę do momentu, aż zacznie kipieć. Ustawiam na garnku sito do gotowania na parze. Jednorazowo wykładam na nie 3 pampuchy, przykrywam pokrywką i paruję przez ok 12 minut.
W osobnym rondelku podgrzewam mrożone jagody. Gotowe pampuchy podaję z jagodami i z odrobiną kwaśnej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation