Kuchnia

Nalewki i inne takie

KWAS CHLEBOWY WG RODZINNEJ RECEPTURY



Składniki:

- bochenek 1kg chleba razowego lub chleba razowego na miodzie

- 8 litrów wody

- 0,5 kg cukru

- sok z 3 cytryn

- 1 łyżeczka drożdży

- rodzynki

Sposób przygotowania:

Jak mamy resztki chleba razowego, możemy je zbierać do papierowego worka ale najpierw należy go zrumienić w piekarniku. Taki wysuszony chleb można długo przechowywać.

Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej chleb. Odstawiamy roztwór na 24 godz.

Następnie przecedzamy roztwór przez gęste sito. Chleb wyciskamy przez gazę albo ścierkę. Dodajemy do roztworu cukier, sok z cytryn, drożdże i uzupełnić przegotowaną wodą do pojemności 8 litrów. Musi być przegotowana! W innym przypadku drożdże nie zaczną procesu fermentacji. Zostawiamy na min. 12 godz. ale najlepiej zostawić na 24 godz.Zdejmujemy szum z wierzchu.

Jeżeli nie przecedziliśmy przez fazę to przecedzamy teraz. Jeżeli już to zrobiliśmy wcześniej wystarczy przecedzić przez gęste sito. Rozlewamy do butelek. Na dole garnka, w którym przechowujemy roztwór zostanie osad, którego nie rozlewamy do butelek. Z powodu tego osadu nie należy mieszać płynu przy nalewaniu kwasu. Wylewamy go. Może się zdarzyć, że na dnie butelki będzie też osad. To jest jadalne! Ale ja akurat za tym nie przepadam.

Do każdej z butelek wrzucamy 2-3 rodzynki.

Zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Jak rodzynki pójdą w górę można pić. Nie należy zbyt długo przechowywać kwasu, ponieważ butelki mogą wybuchnąć. Poza tym trzeba uważać przy otwieraniu bo kwas może buzować. Najlepiej wstawić butelki do lodówki i tam przechowywać. Otwierać najlepiej na balkonie :) Czasami jest wybuchowo ;) Z reguły po 2 dniach od przelania do butelek można już pić (jeżeli trzymamy w lodówce) lub szybciej (jak trzymamy np. w piwnicy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation