Biżuteria

biżuteria

Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym

forma 24 cm

6 jajek (oddzielnie żółtka od białek)
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao w proszku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - zmielonej
1/2 szklanki cukru

na krem

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
500 ml świeżej śmietany 30 %
1/4 szklanki wody
3,5 łyżeczki żelatyny

poncz na dwa placki

1/4 szklanki likieru kawowego lub rumu
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru

ponadto

garść płatków migdałowych
2 kostki startej czekolady

W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z cytryny i likier - takim ponczem nasączyć placki ciasta.

Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier, następnie delikatnie wymieszać z żółtkami oraz mąką, kawą i kakao. Ciasto przelać do blachy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta.

Puszkę mleka zalać wodą i gotować na średnim ogniu ok 2,5 godziny tak aby puszka była cały czas zakryta wodą. Po tym czasie wyjąc i wystudzić. Zimną puszkę otwieramy i przekładamy karmel do miski - zmiksować go na gładki krem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać masę karmelową - połączyć z ubitą śmietaną -odstawić. W zimnej wodzie namoczyć żelatynę następnie całość podgrzać na parze lub w mikrofali i przestudzić. Rozpuszczoną żelatynę szybko mieszam z kremem - wstawiam na chwilę do lodówki by lekko stężało.

W międzyczasie przekroić ciasto na dwa placki i nasączyć ponczem - przełożyć kremem a odrobinę zostawić do posmarowania góry - posypać płatami migdałów i startą czekoladą.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation