Kuchnia

Babeczki bułeczki ciasteczka

Faworki bezglutenowe - boski przepis! | Diety i ich sekrety
250 g mąki bezglutenowej (u mnie bezglutenowe mix.)
pół kubeczka dużej gęstej, kwaśnej śmietany 18% (można zastąpić jogurtem kokosowym)
4 żółtka
łyżka masła
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżka octu

Wszystkie składniki wkładam do miski i wyrabiam ciasto. Użyłam do tego przepisu miksu - przyznaję, że dlatego, że bałam się, że jeśli zastąpię mąkę pszenną zwykłymi mąkami bezglutenowymi, ciasto nie da się wywinąć.
Nie mam jeszcze zbyt dużego doświadczenia w robieniu faworków, natomiast dobrze wiem, że ciasta z mąk bezglutenowych wychodzą suche. Mix bezglutenowy ma tą przewagę nad innymi mąkami tego typu, że zawiera niestety albo -stety gumę guar, gumę ksantanową - które sprawiają, że ciasto robi się elastyczne. Jeśli nie macie doświadczenia z wypiekami bez glutenu, to taki gotowy mix będzie idealnym rozwiązaniem.
Po zagnieceniu ciasta należy go rozwałkować dosyć cienko. Wyciąć radełkiem paski i uformować faworki. Ja smażyłam po kilka sztuk w głębokim oleju na patelni.
Po wyjęciu faworki należy posypać obficie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation