Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Zupa pieczarkowa » Kaszamanna Studio


Składniki:

800 g pieczarek
2 litry wywaru warzywnego
1/2 kostki masła
1 bułka (tradycyjna, pszenna, najlepiej z przed paru dni)
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:
Do wywaru warzywnego wrzucamy połowę z przygotowanego masła i podgrzewamy. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Wrzucamy do wywaru i gotujemy około 50-60 minut. W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Na patelni rozpuszczamy pozostałą ilość masła. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę bułkę. Odsmażamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż grzanki nie będą mocno twarde (około 10-15 minut). Pod koniec grzanki posypujemy ziołami i jeszcze chwilkę trzymamy na patelni. Zupę podajemy z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation