Kuchnia

chleby,bulki,pieczywo

Prosty, domowy chleb, czyli jak zrobić i się nie narobić.

0,5 kg mąki dobrej jakości
0,25 kg mąki żytniej
22 g drożdży
łyżeczka cukru
łyżka soli
2 szklanki wody

Oraz:
naczynie do pieczenia z przykryciem
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki mąki żytniej
3 łyżki oleju do formy i reszta do ciasta
mak
folia spożywcza.
Kilka słów o mące,
wybierajmy te BIO, ekologiczna z niemodyfikowanych zbóż,
najlepiej typ od 500 do 650.

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Do garnka przesiewamy obie mąki,
dodajemy sól i dokładnie mieszamy, po środku robimy dołek.
W lekko ciepłej wodzie, rozprowadzamy drożdże z cukrem,gdy się wszystko rozpuści, wlewamy do dołka w mące.
Przykrywamy i zostawiamy na jakiś czas aż zaczną pracować.
Mieszamy łyżką aby połączyć składniki, przykrywamy folią,
pokrywką i odstawiamy na noc ( choć 6 godzin) do lodówki.
Ciasto przez ten czas nam wyrośnie,
opadnie i co najważniejsze pozbędzie się drożdżowego zapachu.
Naczynie którego można użyć w piekarniku,
smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy żytnią mąką.
Boki lekko, spód powinien być pokryty dość obficie.
Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i zaczynamy wyrabiać.
Dodatek oleju to mój pomysł, raz że chleb jest wilgotniejszy,
ładniej i dłużej się przechowuje, a także lepiej się wyrabia.
Przeznaczonym tłuszczem kilkakrotnie ( aż do wyczerpania)
skrapiam dłonie i wyrabiam ciasto.
Tu trzeba chwilę czasu poświęcić, jak to drożdżowym wypiekom.
Chyba, że mamy robot z hakiem,
to jego można zagonić do mozolnej pracy.
Gdy odstaje od ręki lub ścianek naczynia, ma w środku pęcherze
powietrza, wkładamy do naczynia i smarujemy glazurą
( łyżka mąki na 0.5 szklanki wody).
Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 - 40 minut
do wyrośnięcia.

Po tym czasie, jeśli zbyt wyrośnie można zrobić kilka dziurek wykałaczką,
można też ponacinać nożem.

W piekarniku na dole umieszczamy miskę z wodą i nagrzewamy.
Dzięki parze chleb będzie jeszcze smaczniejszy, a skórka chrupiąca.
Ponownie smarujemy miksturą, posypujemy makiem i wstawiamy
do gorącego piekarnika (200 stopni) na 40 minut.
Dzięki miksturze mamy ładną wierzchnią skórkę.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 -15 minut
aż uzyskamy satysfakcjonujący nas kolor.
Po wyłączeniu piekarnika, uchylamy lekko drzwiczki.
Trzymamy go tak jeszcze z 10 minut i wyjmujemy z formy na kratkę
aby nam nie odparował.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation