Kuchnia

zupy

Gęsta zupa gulaszowa - Charczo - Księga smaku

Składniki
500 g mięsa wieprzowego
100 g ryżu
1 czerwona papryka
1 cebula
4 ząbki czosnku
500 ml przecieru pomidorowego
100 g ajvaru
50 g mielonych orzechów laskowych
po 1 łyżeczce posiekanej natki pietruszki, koperku, bazylii i kolendry
słodka i ostra papryka w proszku
suszony majeranek
suszony tymianek
2 liście laurowe
sól i pieprz
2 łyżki oleju
Gęsta zupa gulaszowa - zagęszczona
Zagęszczone charczo , fot. Monika Skoczylas-Sroka
Przygotowanie
Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy cebulę aż do jej zeszklenia.
Następnie dodajemy mięso i czosnek drobno pokrojony i smażymy aż do ścięcia mięsa (do szarego koloru).
Dolewamy litr wody i przecier pomidorowy. Dodajemy też ajvar, mielone orzechy, zioła, przyprawy i liście laurowe.
Gotujemy przez 1,5 godziny na małym ogniu.
20 minut przed końcem dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę paprykę.
Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation