Kuchnia

Przepisy

ŚLEDZIE NA OSTRO Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Śledzie na ostro z suszonymi pomidorami. Jeżeli chcecie zaskoczyć rodzinkę na święta i podać śledzie w nieco inny sposób, to zachęcam do spróbowania. Ciekawe połączenie, ostrość chilli przełamuje słodycz suszonych pomidorów. Mniam!

Składniki na 6 porcji śledzi:

10 filetów śledziowych
4 łyżki musztardy francuskiej
1-1,5 papryczki chilli (w zależności od upodobań)
1 cebula
3 łyżki octu balsamicznego
150 g suszonych pomidorów w oleju
4 łyżki oleju z pomidorów
3 łyżki wody
Zaczynamy od namoczenia śledzi w wodzie przez godzinę. Następnie zmieniamy wodę i moczymy jeszcze 30 minut by wypłukać nadmiar soli.

Cebulę kroimy w piórka (pół-księżyce), a śledzie na 4-5 centymetrowe kawałki. Suszone pomidory w zależności od wielkości kroimy na pół lub na mniejsze części. Przekładamy całość do miski i dodajemy posiekaną papryczkę chilli i musztardę. Wlewamy ocet balsamiczny, olej z pomidorów oraz wodę. Wszystko mieszamy.

Przekładamy do słoika lub plastikowego pojemnika. Jeśli śledzie są zakryte zalewa tylko częściowo możemy dodać więcej oleju. Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na 1 dzień. Od czasu do czasu warto je przewrócić do góry dnem, żeby się przemieszały. Uwaga, nie odstawiamy ich później do lodówki w takiej pozycji! Możemy je przechowywać w lodówce przez ok. 5 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation