Kuchnia

przepisy dietetyczne

Makaron z tajskim sosem na mleczku
kokosowym

SKŁADNIKI (na 4 porcje):
2 cebule
3 łyżki oliwy z oliwek
400g pieczarek
2 średnie marchewki
250g pomidorków koktajlowych
Pęczek szczypiorku
Puszka mleczka kokosowego (400ml)
Makaron ryżowy ok. 300g (znajdziecie go w każdym większym markecie)
Przyprawy: sól himalajska, pieprz/papryka ostra, kurkuma, odrobina curry
3 łyżki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w woku (lub na innej dużej patelni) na oliwie, aż się zarumieni.
Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy chwilkę, aż zmiękną.
Dodajemy szklankę wody oraz marchewkę pokrojoną w ćwiartki. Gotujemy kilka minut, a w międzyczasie kroimy pomidorki koktajlowe w ćwiartki oraz szczypiorek.
Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, aż marchewka będzie miękka.
W 3 łyżkach wody rozrabiamy dokładnie łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlewamy do sosu, energicznie mieszając. Jeśli sos wyjdzie dla Was za gęsty, dodajemy odrobinę wody, a jeśli za rzadki, możemy dodać jeszcze troszkę mąki ziemniaczanej – w ten sposób uzyskamy ulubioną konsystencję. 🙂
Dodajemy pomidorki, szczypiorek i doprawiamy całość do smaku (kurkumy i pieprzu nie żałujemy :D), dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zalewam wrzątkiem na 5-7 minut (nie gotuję) i odcedzam. Podajemy z sosikiem. 🙂
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation