Kuchnia

obiad

Kurczak z fasolką szparagową
Smaczny, prosty obiad na szybko. Wyśmienity kurczak z fasolką szparagową. Danie, do którego będziesz wracać. Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku. Danie podajemy z ryżem lub makaronem.
6 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• 3 ząbki czosnku
• 2 cm korzenia imbiru
• 3 marchewki
• 1 papryka czerwona
• ½ kg fasolki szparagowej
• 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu ryżowego
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
• Olej do smażenia
• Sól
• Szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w podłużne maski. Następnie przekładamy do miski, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego, wsypujemy sól. Czosnek oraz Imbir obieramy, drobno kroimy i łączy z mięsem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwie godzinki. Po tym czasie Mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki, fasolę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na połówki.
3. Na rozgrzany olej przekładamy marchewki, paprykę oraz fasolę, wsypujemy sól i smażymy do miękkości.
4. Warzywa łączymy z mięsem.
5. Do naczynia wlewamy pozostały sos sojowy, ocet ryżowy, miód, ketchup, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw i gotujemy aż sos zgęstnieje.
6. Gotowe, podajemy z ryżem lub makaronem.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation