Kuchnia

CIASTA, ciasteczka i desery

Kruchy blok ryżowo - czekoladowy

Składniki (warstwa z białą czekoladą):
- 55 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g ryżu preparowanego

Składniki (Warstwa z ciemną czekoladą):
- 55 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 g gorzkiej czekolady (w oryginale była deserowa)
- 75 g ryżu preparowanego

Sposób przygotowania (Biała warstwa):

1. Roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.
2. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać.
3. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm.
4. Lekko dociskając wyrównać wierzch.


Sposób przygotowania (Ciemna warstwa):

1. Masło, miód i połamaną czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą.
2. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową.
3. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.
4. Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia.
5. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation