Kuchnia

wypieki

impreza po włosku



Potrawy z włoskimi korzeniami to chyba najpopularniejsza i najbardziej lubiana przez Europejczyków kuchnia. Dlaczego? Bo Włosi opanowali dar przygotowywania przepysznych potraw w niezwykle prosty i szybki sposób, ze świeżych, zdrowych i naturalnych składników. Mimo, że przygotowanie sylwestrowych przystawek po włosku nie zajmie więcej niż godzinę, dania będą wyglądać elegancko i kusić gości. Tym, co każdy Włoch poda swoim znajomym podczas sylwestrowego wieczoru, bez wątpienia będzie świeżo przygotowana bruschetta. Cały sekret tej grzanki polega na jej prostocie. Wszystkie składniki muszą być świeże - pomidory, czosnek, liście bazylii i dobra oliwa. Dzięki świeżo posiekanym ziołom, aromat bruschetty będzie unosić się w powietrzu. Włosi zawsze na przystawkę podają też koreczki. Najpopularniejsze przygotuje się nadziewając na wykałaczkę niebieski ser pleśniowy, winogrona i orzechy włoskie - do tego koniecznie kieliszek czerwonego, wytrawnego wina. Na włoskim stole sylwestrowym znajdzie się też mnóstwo "zieleniny", czyli różnych sałatek. Jak cała kuchnia włoska, również włoskie sałatki są bardzo proste w przygotowaniu. Bardzo popularna jest mieszanka świeżej rukoli, słodkiej, surowej gruszki, włoskich orzechów i gorgonzoli, zalana sosem miodowo-musztardowym. Z gorgonzolą podaje się też świeże liście szpinaku z suszonymi pomidorami, polane oliwą z oliwek. Wielbiciele kuchni włoskiej na przystawkę mogą podać również ćwiartki melona, owinięte szynką parmeńską i skropione oliwą. Jeśli nie uda się zdobyć świeżego melona, z powodzeniem można go zastąpić gruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation